Contactpersoon Senioren
Ilse Veneklaas

T: 0592 - 336 933
E: ilse@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Gekleurd Grijs AIR

Gekleurd Grijs AIR - 2018

Ouderen spelen hoofdrol in “Kijk mij nou”
In 2018 organiseerde K&C het Artist in Residence project Kijk mij nou in Erica (gemeente Emmen). Een danstheatervoorstelling met twaalf senioren en vijf jongeren onder begeleiding van choreograaf Selmar Jurian.
De voorstelling Kijk mij nou is gebaseerd op verhalen van senioren in Erica.

De danstheatervoorstelling, komt uit de koker van K&C en de gemeente Emmen. K&C zet zich in om senioren bekend te maken met kunst en cultuur en organiseert jaarlijks in april de actiemaand Gekleurd Grijs.. De gemeente Emmen zet zich als Age Friendly Cultural City in om de cultuurparticipatie van ouderen te vergroten.

Hoe het begon
Selmar begon in februari 2018 met het zoeken van senioren die mee zouden willen doen aan de voorstelling en ging op pad in het dorp Erica.
In februari begonnen ook de repetities in cultureel centrum ‘t Schienvat, het ontmoetingscentrum voor jongeren en ouderen in het dorp.
Elke maandagmiddag. Gezellig, maar intensief. Selmar: “Centraal in de dans staat wie de deelnemers zijn als persoon. Vanuit dat gegeven ben ik deze dansvoorstelling gaan maken. Ik wilde heel graag de oudere dansers en de jongeren in het dorp in een voorstelling samen brengen, omdat ze elkaar in de voorstelling versterken. Juist omdat er verschillen zijn in de fysieke mogelijkheden, ontwikkelde karakters en hun persoonlijkheden”.

Rondingen over afbeelding Gekleurd Grijs AIR

Gekleurd Grijs AIR - 2017

Artist In Residence dans en beeldend

In het voorjaar van 2017 organiseerde K&C twee Artist In Residence projecten:

Laat me!, een dansvoorstelling van danseres en choreografe Janneke Bruggink en
Everdina, een beeldend kunstproject van Yanthe van Nek

Laat me!

Janneke Bruggink heeft zeven weken met senioren in woonzorgcentrum Mozaïek in Zuidlaren gewerkt aan een korte dansvoorstelling.

Ze woonde en sliep een aantal dagen en nachten per week in Mozaïek om kennis met de bewoners te maken en hun bewegingen te bestuderen. Met negen enthousiaste senioren, uit het huis maar ook daarbuiten, ging ze vervolgens aan de slag.
De moeilijkheid van het project was dat het niet alleen mensen zonder danservaring waren een aantal van de dansers had ook fysieke beperkingen.

Roni van het internationaal dansgezelschap Guy & Roni was haar mentor. De voorstelling is een aantal keren opgevoerd.

Everdina

Kunstenaar Yanthe van Nek is in de plaatsen Zandpol, Veenoord en Nieuw-Amsterdam in de gemeente Emmen aan de slag gegaan.

Samen met een groep bewoners van woonzorgcentrum Oldersheem in Nieuw-Amsterdam creëerde zijn een nieuwe inwoner: Everdina.
Everdina is gevormd aan de hand van oude foto's van de bewoners van Oldersheem. Bij elke fase in haar leven is een foto uit het archief van de senioren gezocht. Deze zijn in een boekje samengebracht.

Kinderen van de basisschool in Zandpol hebben Everdina een kleinkind gegeven aan de hand van hun foto's. Zij gaven kleinkind Nellie een gezicht.

Een oude caravan werd vervolgens omgetoverd tot een mini-theater waarin het verhaal van Everdina en haar kleinkind wordt verteld.
De caravan werd opgeknapt door een aantal volwassen inwoners van Zandpol en Nieuw-Amsterdam. De Kunstclub van de dorpen zet het project na vertrek van Yanthe van Nek voort met een aantal activiteiten.


Website: www.gekleurdgrijs.nl/air


Gekleurd Grijs on AIR beeldend wordt georganiseerd in het kader van Age Friendly Cultural City Emmen.