Contactpersoon Projecten
Michiel van der Kaaij

T: 0592 - 336 932
E: michiel@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Van workshops naar Vreemde Gasten

Het talentontwikkelingstraject en de presentaties in het kader van Talent voor Gastvrijheid is afgesloten met een productie over senioren en hun gastvrijheid.
Uitgangspunt was de Griekse tragedie PHILEMON EN BAUCIS.

Rondingen over afbeelding Vergroot glas over afbeelding Talent voor Gastvrijheid - Philemon en Baucis Philémon en Baucis

Een oud echtpaar, Philémon en Baucis in Tyana Griekenland, krijgt op een dag bezoek van twee vreemdelingen. Ondanks hun armoede ontvangen ze de gasten met open armen en zetten hen een heerlijk maal voor. In de loop van het verhaal wordt al duidelijk dat er iets bijzonders is met de bezoekers, zo raakt bijvoorbeeld de kruik met wijn niet leeg.

Om hun gasten extra te verwennen, besluiten Philemon en Baucis hun gans te slachten. Baucis rent erachter aan, maar het beest loopt telkens van haar weg. Als de gans bij de oppergod op schoot gaat zitten, stellen de bezoekers zich voor als Zeus en Hermes. Uit dankbaarheid voor de gastvrije ontvangst, die de rest van het dorp niet heeft aangeboden, nemen de goden hun gastheer en -vrouw mee naar de heuvel. Dan wordt het hele dorp, behalve de hut van Philemon en Baucis, overspoeld door een zondvloed.

Zeus en Hermes vragen of Philemon en Baucis een wens hebben die zij kunnen vervullen als dank voor de gastvrijheid. Philemon en Baucis wensen niets liever dan hun leven lang de twee goden aanbidden. Het kleine hutje verandert plots in een grote tempel.
Ook wilden Philemon en Baucis niets liever dan bij elkaar blijven, en als het uur sloeg dat één van hen zou sterven, de ander mee mocht gaan. Zo gebeurde het dat op een dag voor de tempel Philemon en Baucis in een eik en een linde veranderden. Nog vele jaren hebben ze daar gestaan, hun stammen in elkaar verwikkeld.

Ook in de Bijbel en de Islam staan verhalen over vreemdelingen die eigenlijk engelen zijn en na een gastvrije ontvangst rijkelijk zegenen. Philémon en Baucis is voor dit project zo aansprekend, omdat het om een ouder echtpaar gaat waar hun liefde voor de medemens niet onder doet aan de liefde voor elkaar.

Waarom is gekozen voor dit verhaal?

Senioren, met meer levenservaring en uitgekristalliseerde normen en waarden, spelen een grote rol in medemenselijkheid en gastvrijheid.
De grote aantallen senioren – ongekend in de wereldgeschiedenis – spelen een grote rol in vrijwilligerswerk, sociale netwerken en het humanitaire gezicht van Nederland.
Het is buitengewoon boeiend om te kijken hoe deze groep senioren zich verhouden tot de grote vraagstukken van onze tijd.