Contactpersoon Projecten
Michiel van der Kaaij

T: 0592 - 336 932
E: michiel@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Inspiratiedag Drenthe

Inspiratiedag Drenthe

Praktische informatie
Datum: 11 november 2017
Tijdstip: 10.30 – 16.30 uur
Locatie: Drents Archief, Brink 4, Assen
Kosten: € 15,=

Programma

10.30 – 11.00 uur: Inloop in het Drents archief, thee en koffie
11.00 – 12.15 uur:
- Groep 1 - Drents archief depot
- Groep 2 - Digilounge
- Groep 3 - Landrecht 1412
Groepen wisselen na 20 minuten
12.15 – 13.00 uur: Lezing (presentatiezaal) Harma Heikens
13.00 – 13.30 uur: Lunchpauze
13.30 – 14.30 uur:
- Groep 1 - Workshop door Tjibbe Hooghiemstra
- Groep 2 - Unfixing history door Margriet van Weenen en Sake Elzinga
14.30 – 15.00 uur: Pauze
15.00 - 16.00 uur:
- Groep 1 - Unfixing history door Margriet van Weenen en Sake Elzinga
- Groep 2 - Workshop door Tjibbe Hooghiemstra
16.00 - 16.30 uur: Napraten met een drankje

Drents Archief

Het Drents archief heeft een breed scala aan mogelijkheden dat zaterdag 11 november tot de beschikking staat van de deelnemers aan de inspiratiedag Drenthe.
De Digilounge is gevestigd in een prachtige zaal uit 1901. De mix van hypermodern en monumentaal maakt de Digilounge tot een sfeervolle, informele plek. Inzoomen op oude kaarten of naar voorouders zoeken in de database? Dat kan. Terug in de tijd met de middelen van nu? Dat kan ook. Op grote multi-touchtafels zoom je in op historische kaarten en topstukken uit de collectie.
De Studiezaal is er voor de verdieping en om te speuren in originele documenten. Elke werkplek heeft een eigen computer met een directe toegang tot het archief.
In het multimediatheater wordt de lezing van Harma Heikens gehouden.
Als bijzonderheid biedt het Drents Archief de deelnemers de mogelijkheid aan om in de depots te kijken.

Workshops

De workshops worden verzorgd door:

Harma Heikens, beeldend kunstenaar uit Groningen maakt levensgrote sculpturen die geïnspireerd zijn door de popcultuur. Zij stelt onderwerpen als seksuele- en economische uitbuiting, religieus geweld en propaganda aan de kaak. Harma heeft uitgesproken ideeën over de plaats van de beeldende kunst in het culturele spectrum.
Haar eigen werk ziet zij als een provocatie van de ’hogere cultuur’. Onlangs besloot zij zich terug te trekken uit de Kunstwereld-met-de-grote-K. Een opmerkelijke stap van een succesvol kunstenaar. Zij toont in het Drents Archief haar beelden, deelt haar visie over de identiteit van de kunstenaar en is bereid in discussie te gaan met de deelnemers aan de Inspiratiedag.

Website: www.harmaheikens.nl

Tjibbe Hooghiemstra uit Lieveren studeerde aan de Academie Minerva in Groningen en de Academie Sint Lucas in Gent. Hij werkt afwisselend in Nederland en Ierland. Wereldwijd wordt zijn werk geëxposeerd in galeries van New York tot Tokyo en op internationale kunstbeurzen als Art Basel, Fiac Parijs en Art Forum Berlin. In Nederland is zijn werk o.a. opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. Zijn werk heeft een sterk poëtisch karakter en is gerelateerd aan de tijd die alles beheerst en verandert. In de workshop op de Inspiratiedag gaat Tjibbe met de deelnemers onderzoeken hoe met tekeningen en foto’s gecombineerd kan worden om nieuwe beelden te ontwerpen. Voorstellingen die op zichzelf staan of als studie kunnen dienen voor nieuw werk.

Margriet van Weenen gebruikt voor het kunstproject Unfixing Histories foto’s uit het Drents Archief, het visuele geheugen van Drenthe. Een archief kan slechts een selectie van de overvloed aan beschikbaar fotografisch beeld bevatten. Dit project bouwt op deze selectie maar bevraagt het ook: ‘waarom worden juist deze foto’s bewaard?’ En ‘welke verhalen zijn er te vertellen?’
Van Weenen haalt de historische foto’s uit het archief en plaatst deze terug in het mystieke Drentse landschap, om zo verbanden te leggen tussen fragmenten bewaard verleden en hedendaagse realiteit. Het landschap en stilleven als documentatie van de plaats en de herinnering. Hier treedt een verstrengeling op van (gedeelde) cultuur, (individuele) identiteit en de ‘grond’.

Website: https://margrietvanweenen.wordpress.com

Sake Elzinga, fotograaf in Assen begeleidt Margriet van Weenen bij het project. Elzinga fotografeert actuele politiek, sport en kunst en cultuur. Sinds 1997 is hij één van de vaste fotocorrespondenten van het NRC.

Website: www.sakeelzinga.nl