Contactpersoon Projecten
Michiel van der Kaaij

T: 0592 - 336 932
E: michiel@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Grenzkultur

“Immaterieel cultureel erfgoed en hedendaagse cultuur gaan hand in hand”

Dit jaar start GrenzKultur, een grensoverschrijdend project met aandacht voor het immaterieel erfgoed in de 21-ste eeuw. In het kader van het Europees Jaar voor het Cultureel Erfgoed (2018) worden in de regio’s Emsland, Grafschaft Bentheim en in Drenthe tot eind 2019 kleine en grote evenementen georganiseerd. Het publiek wordt uitgenodigd deel te nemen aan de evenementen, waardoor er bewustzijn gecreëerd wordt over de geschiedenis en het immaterieel erfgoed in de grensstreek.

Het project werd zondag 16 september 2018 geopend met een cultureel programma op de Rheder Markt in Rhede, Emsland. Tijdens het evenement waren er Nederlandse en Duitse podiumoptredens. Geert Nieuwenhuis verzorgde een ‘kledingconference’ in het ‘plattduuts’, waarbij hij gebruik maakte van een verkleedkist met traditionele klederdrachten en de band ‘Het Kanaal’ bracht Nederpop in een Duits jasje ten gehore. Het Kivelingen gezelschap uit het Duitse Lingen zorgde voor een spannende middeleeuwse re-enactment waarbij de burgemeester van Rhede aan de schandpaal eindigde.

Rondingen over afbeelding

In het Stedelijk Museum Coevorden wordt op zaterdag 29 september 2018 de tentoonstelling ‘Achter Wal en Grachten’ feestelijk geopend. Deze tentoonstelling toont het vestingverleden van Coevorden en Lingen. Kenmerkende elementen en tradities uit de vestingtijd zijn ook nu nog herkenbaar aanwezig. De opening wordt opgeluisterd met een optreden van flamencodanseres Eva van Eeden. Het programma duurt van 15.30 tot 17.30 uur en is vrij toegankelijk. Aanmelden vóór 27 september, met vermelding van het aantal personen, via info@museumcoevorden.nl.
Meer informatie over GrenzKultur en de geplande evenementen vind je op www.grenzkultur.eu.