Contactpersoon Projecten
Michiel van der Kaaij

T: 0592 - 336 932
E: michiel@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Winnaars 2016 - Arjan Linker | Jante Wortel

Winnaars Talentprijs Cultuur 2016

De Drentse Talentprijs Cultuur is in 2016 voor componist en trombonist Arjan Linker (16 jaar uit Nieuw-Amsterdam) en schrijfster Jante Wortel (20 jaar uit Assen).
Arjan Linker krijgt de prijs voor zijn muzikale prestaties, maar vooral voor zijn werk als beginnend componist.
In 2015 schreef Arjan een muziekstuk dat is uitgevoerd door het Metropole Orkest.
Jante Wortel ontvangt de prijs voor haar poëtische, verrassende en soms wringende verhalen.

De jury over Arjan Linker
De jury noemt Arjan een multitalent en een wonderkind en vindt het verbluffend dat iemand van zijn leeftijd een muziekstuk bedenkt en deze daarna filmisch op papier kan zetten.

De jury over Jante Wortel
De jury noemt Jante Wortel een taalkunstenaar en schrijft in haar juryrapport dat ze heel precies, maar soepel schrijft en over een enorme artistieke kwaliteit beschikt.

Arjan Linker is genomineerd omdat hij vorig jaar het muziekstuk Hadrian’s Wall geschreven heeft voor het Metropole Orkest. Voor elk instrument schreef het 16-jarige muziektalent een apart arrangement. De Drentse jury vindt dit een bijzondere prestatie gezien zijn leeftijd en noemt Arjan veelzijdig, initiatiefrijk en zeer muzikaal.Jante Wortel is 19 jaar en schrijft proza en poëzie. De Assense won vorig jaar de eerste prijs in de categorie Taal tijdens de landelijke finale van de Kunstbende. De Drentse jury vindt de teksten van Jante Wortel heel eigen. Zij meent dat Jante vaak voor bijzondere invalshoeken kiest en in staat is om haar verhalen met haar eigenzinnige taal een verrassende draai te geven.
De drie genomineerden voor de Talentprijs Cultuur zijn geselecteerd uit 78 inzendingen van inwoners en organisaties uit de provincie.

Genomineerden 2016

Naast Arjan Linker en Jante Wortel was urban art kunstenaar Nicky Nahafahik uit Hoogeveen genomineerd voor de Talentprijs.

Nicky Nahafahik maakt muurdecoraties. Onder de noemer "Concrete Museum" wil de 35-jarige Nicky van elk stuk beschikbare beton een kunstwerk maken, zodat iedereen kunst kan bewonderen en steden uitgroeien tot openluchtmusea. Het afgelopen jaar werd de Hoogevener genomineerd voor de Dutch Street Awards. Volgens de Drentse jury een geweldige prestatie, omdat de concurrentie in dit genre groot is.