Contactpersoon Professionele Kunst
Marieke Vegt

T: 0592 - 336 999
E: mariekevegt@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Gemeente Westerveld

In samenwerking met de gemeente Westerveld wordt gewerkt aan een landschapsplan en kunstproject rond het nieuwe Koloniecentrum. Het Koloniecentrum vertelt straks het verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid.

“In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht door generaal Johannes van den Bosch die de armoedige gezinnen na de Franse overheersing wilde helpen. Van den Bosch kocht in Drenthe woeste grond aan zodat de armen deze konden ontginnen. Het Huis Westerbeek op het landgoed Westerbeeksloot in het huidige Frederiksoord, werd het bestuurlijk centrum van de Maatschappij van Weldadigheid.”
(bron: Wikipedia)

In 2010 werd het cultureel en natuurlijk erfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid door de Provincie Drenthe en gemeenten Westerveld en Noordenveld voorgedragen voor een werelderfgoednominatie. In 2011 is de Maatschappij opgenomen op de Voorlopige Lijst Werelderfgoed van Unesco Nederland. In 2018 wordt bekend of de status wordt toegekend.

In mei 2017 is gestart met een gecombineerde schetsopdracht voor landschapsontwerp, kunstwerk en exterieur van het gebouw uitgeschreven voor 3 landschapsbureaus en 3 kunstenaars die het beeld rond het Koloniecentrum moet gaan bepalen.