Contactpersoon Professionele Kunst
Marieke Vegt

T: 0592 - 336 999
E: mariekevegt@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Vosbergen | Mark Dion

Vosbergen – Mark Dion

Vosbergen is een landgoed bij Eelde nabij het vliegveld en was oorspronkelijk een gebied met veen. In de 19e eeuw is het echter getransformeerd tot een landgoed in de Engelse Landschapsstijl door het echtpaar Johannes Kraus en Wilhelmina Kraus-Groeneveld. Het landgoed is na de dood van de familie Kraus-Groeneveld overgedragen aan een stichting. Op dit landgoed staat vandaag de dag een veldstation waaruit al jaren lang onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) plaatsvindt naar het gedrag en ecologie van de mees op landgoed Vosbergen.

Een wetenschappelijke instituut als de RUG dat onderzoek doet naar vogels is koren op de molen van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion. Voor Into Nature had hij de schuur bij dit vogelstation omgebouwd tot een kunstinstallatie.
Mark Dion reflecteert in zijn oeuvre vaak op de wetenschappelijke methoden van instituten als Universiteiten en Natuurhistorische Musea.

Speciaal in opdracht voor de kunstroute Into Nature maakte Dion deze bijzondere installatie met de titel The lodge of breathless birds. In de schuur bevond de bezoeker zich in een donkere ruimte waarin vogels uit de hele wereld zichtbaar werden, aangelicht met black lights. Dion ziet de vogels in de installatie als de geesten die spreken over de afwezigheid van het diersoort.

Dion vergelijkt deze plek met de mysterieuze Grotto die Odysseus bezocht om met de doden te praten. Dit werk kan gezien worden als een melancholische meditatie over het toekomstige lot van de wereldwijde vogelpopulaties.