Contactpersoon Professionele Kunst
Marieke Vegt

T: 0592 - 336 999
E: mariekevegt@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Vennebroek | Tatzu Nishi

Vennebroek – Tatzu Nishi

Landgoed Vennebroek grenst aan het Friese Veen en bestaat uit graslanden, beuken en eikenlanen. Huis Vennebroek op het gelijknamige landgoed, gebouwd in 1848, verving ooit huis Vennebroek dat al in de 16e eeuw werd genoemd.
Aan de noordkant van het landgoed ligt villa Weltevreden, ook wel het Zusterhuis genoemd, omdat er ooit zusters van het Diaconessenhuis waren gevestigd. Zij maakten ook gebruik van het houten zomerhuis De Til met een prachtig uitzicht op het Friese Veen.
Sinds 1921 is Natuurmonumenten eigenaar van het landgoed en is dit landschap een openbaar recreatiegebied geworden.

De Japanse kunstenaar Tatzu Nishi meet zich bij elk project een andere naam aan omdat hij vindt dat zijn werk los staat van zijn naam. Nishi gebruikte het thema ‘recreatie in het landschap’ door het historische vakantiehuisje De Til uitgangspunt voor zijn kunstwerk te maken.

Nishi is wereldwijd bekend door de tijdelijke ingrepen die hij pleegt in bestaande situaties waarin architectonische objecten, standbeelden of monumenten een rol krijgen. Tatzu Nishi tilde tijdens Into Nature het groene houten zomerhuisje De Til op een 6 meter hoog steiger en verbond de vakantiewoning met een ruimte hoog tussen de bomen, wat tot een vervreemdende ervaring leidde.

Het sobere interieur van het zomerhuisje, dat in 1923 is gebouwd, bestond uit een houten bank en een tafel. Verder waren er geen voorzieningen zoals stromend water, gas of een badkamer met toilet. Daarom installeerde Tatzu Nishi zijn sanitaire voorzieningen (een bad en een toilet) boven op het steiger in de open lucht.

Deze intieme recreatieplek met haar historisch zomerhuisje ligt geïsoleerd van de bewoonde wereld, je leefde hier alleen met de natuur. Overdag was het project toegankelijk voor de bezoekers van Into Nature. ’s Nachts was het huisje te huur als overnachtingsplek.