Contactpersoon Professionele Kunst
Marieke Vegt

T: 0592 - 336 999
E: mariekevegt@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Valkenstijn | Katleen Vinck

Valkenstijn - Katleen Vinck (BE)

De Belgische kunstenares Katleen Vinck maakt kunstobjecten die een sterke relatie aangaan met de historie van de plek of het landschap. Vinck is gefascineerd door de wijze waarop de tijd en de mens het landschap en haar artefacten uit het verleden overneemt en naar de eigen hand zet en ordent.

Zij is gevraagd om in het kader van Into Nature een werk te maken voor het landgoed Valkenstijn, gesitueerd tussen station Assen en de Drentsche Aa.

Op Valkenstijn stond ooit het landhuis Vredeveld waarvan de artificiële contouren van de kamers, de gangen en de toren van het landhuis nu weer zijn uitgezet. Het landgoed had en heeft vele kenmerken van de Engelse landschapsparken zoals de open zichtlijnen, gebogen paden, een boomgaard, grachten en folly’s. Folly betekent in het Engels letterlijk dwaasheid en is een object of bouwwerk dat met opzet nutteloos en vreemd is.

In het werk a Fluid refereert Katleen Vinck naar de folly’s van de landschapsparken en creëerde ze een nieuw object, een artificiële ruïne die nooit bestaan heeft, zonder een verleden.