Contactpersoon Professionele Kunst
Marieke Vegt

T: 0592 - 336 999
E: mariekevegt@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Taarlo | Denicolai & Provoost en bewonersgroep

Taarlo – Denicolai & Provoost (BE) en bewonersgroep Taarlo

Taarlo is als locatie voor twee kunstprojecten gekozen vanwege haar bijzondere cultuurhistorische waarde als dorp in het beekdal van de Drentsche Aa. In Taarlo wonen ca. 120 mensen, ze zijn bijna allen lid van Dorpsbelangen en vormen een hecht collectief.

Voor Into Nature hebben zowel de dorpsgemeenschap als de Belgische kunstenaars Denicolai & Provoost een kunstwerk gemaakt geïnspireerd op de woongemeenschap van Taarlo.

Het Italiaans-Belgische kunstenaarsduo Simona Denicolai en Ivo Provoost werkt sinds 1997 samen. In hun projecten onderzoeken zij de openbare ruimte door te observeren, analyseren en de geschiedenis van de plek te onderzoeken. Daarin betrekken zij ook de verhouding en vaak de tegenstelling tussen het publieke en de intieme sfeer.

Voor Into Nature hebben Denicolai & Provoost een fictieve film gemaakt met de titel Dancing Mice on Tables. Eén van de vertrekpunten in deze film is een eigenaardig gebruik van de bewoners van Taarlo. Eénmaal per jaar gaan ze namelijk allen samen op stap. De film speelt met dit gegeven en de titel verwijst naar de uitspraak ‘als de kat van huis is dansen de muizen’.

De bewoners van Taarlo hebben zich voor Into Nature verenigd in een kunstwerkgroep begeleid door de kunstenaars Joop Striker, Koos Toren en de grafisch ontwerpster Sariske Kok. Zij wonen of werken allen in Taarlo en maakten als groep een ontwerp.
De spanning tussen enerzijds de geschiedenis van het dorp en anderzijds het besef van voortdurende veranderingen zijn inspiratiebronnen voor hun project Nu en Ooit.

Op het Loo, zijn een drietal ringen gemaakt met cortenstalen objecten. Hoge open stalen vensters vormen de buitenring. Ze verbeelden de verbinding van of de grens tussen binnen en buiten, tussen vroeger en nu. Grote abstracte ruimtelijke mensfiguren in de middelste ring verbeelden de tijdloze bewoners van de dorpsgemeenschap Taarlo.