Contactpersoon Professionele Kunst
Marieke Vegt

T: 0592 - 336 999
E: mariekevegt@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Bonen in Borger

Project 'Boon' (centrum Borger)

Kunstwerk Merijn Vrij

Kunstenaar Merijn Vrij (1971) houdt zich bezig met kunst en vormgeving in de openbare ruimte. Met natuur als inspiratiebron en materiaal. Vaak met de toevoeging van groei. Ook de locatie zelf maakt onderdeel uit van zijn ontwerpen: “De plek, natuurlijke materialen en groei vormen samen mijn palet. Hoe een plek er uit ziet, gebruikt wordt en ook haar geschiedenis neem ik mee in mijn ontwerp. Naast de locatie is ook het publiek belangrijk, in dit geval de inwoners en bezoekers van Borger. Dat het gemeenschapszin brengt, samenwerking: helpen bij het maken, onderhoud en oogsten. Ik ben in mijn werk op zoek naar een toevoeging aan een locatie die kan verwonderen en de bezoeker de locatie opnieuw doet beleven en plezier brengt. In Borger lijkt dat prachtig te gaan lukken.’’.

In het centrum van Borger ontwikkelt Merijn Vrij deze zomer met bewoners en leerlingen van scholen een bonenproject.

Haiku's als aanloop naar 'Boon'

De 'Haikulijn' is de eerste uiting in 2016 van het kunstproject in Borger van kunstenaar Merijn Vrij. Met deze gedichten aan palen wordt de lengte en lijn al zichtbaar van het latere groeikunstwerk 'Boon'. Dat project begint met een 'boonplantdag' op 27 mei en eindigt met een oogstfeest tijdens het Preuvement en de Jaarmarkt op 17 september 2016.

Ook dit project zal met schooljeugd en inwoners uit Borger tot stand komen. Daarnaast werken instellingen, organisaties en bedrijven mee, waaronder IVN, Promens Care, Hunebedcentrum en Villa van Streek.

Het groeikunstwerk is verdeeld in vier segmenten: van (de nieuwe) rotonde tot rotonde en suggereert dat het één lange doorgaande lijn is. De basis zijn takken, opschot afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Hieraan groeien pronkers omhoog, stokbonen.
Een natuurlijk kunstwerk welke verwijst naar de ‘Landjes’ uit midden vorige eeuw: de volkstuinen op de es van Borger.
Het sluit als groenproject nadrukkelijk aan op Cittaslow, gezond leven, en Het Jaar van de Boon 2016 (uitgeroepen door de VN).

Leerlingen van CBS De Borgh en het Esdalcollege in de gemeente Borger Odoorn onthulden op vrijdag 19 februari 2016 samen met wethouder Albert Trip de 100 meter lange 'Haikulijn' op het nieuwe plein in centrum van Borger. Het is de aanloop naar het kunstproject ‘Boon’.

Rondingen over afbeelding KOR - Bonen in Borger