Contactpersoon Professionele Kunst
Marieke Vegt

T: 0592 - 336 999
E: mariekevegt@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Vredeveldsetunnel

In de Vredeveldsetunnel, de verbinding tussen het centrum en Assen-Oost en de Drentsche Aa, wordt een kunstwerk gerealiseerd door Happy Tunnel Collective.

Het interactief lichtkunstwerk de ‘Assen van Assen’ in de Vredeveldsetunnel verbeeldt de uitwisseling van energie tussen de landelijke oostkant en de stedelijke westkant. Het werk beoogt van de tunnel een herkenbare publieke ruimte te maken die geborgenheid biedt, het natuurlijke karakter van de buitenstad verknoopt met de stedelijkheid van de binnenstad en zo de identiteit van Assen versterkt.

Het kunstwerk van 38 meter lang wordt tegen de zuidwand van de Vredeveldsetunnel aangebracht.
In stalen platen wordt in een aantal lagen een abstract netwerk aangebracht, gebaseerd op een geografische doorsnede van Assen.
De eerste laag wordt gevormd door een ets in de platen van het stratenpatroon aan weerszijden van de tunnel. De tweede laag bestaat uit uitgefreesde lichtlijnen, geïnspireerd op dit stratenpatroon. Deze lichtlijnen hebben een eigen karakter aan weerskanten van het spoor: een landelijk vloeiend karakter aan de oostkant en een stedelijk karakter aan de westkant. Achter de lijnen wordt een structuur van witte ledlichten geplaatst. De interactieve animatie van deze leds vormt de derde laag van het werk.

De lichtlijnen worden geactiveerd door inkomende gebruikers aan weerszijde van de tunnel. Elke bezoeker zet een unieke animatie in gang, waarbij lichtstromen een weg zoeken naar de andere kant van de tunnel. In het samenspel tussen verschillende en tegenovergestelde lichtstromen ontstaat een steeds veranderd lichtspel in de tunnel. De transfer vanuit de binnenstad naar de buitenstad en vice versa leidt zo tot een ervaring die natuurlijk aanvoelt maar ook altijd blijft verrassen.

Happy Tunnel Collective (voortgekomen uit de prijswinnende Urban Alliance) is een collectief van interactieve-media en lichtontwerpers en architecten gericht op de ontwerpuitdaging die de Vredeveldsetunnel biedt.

Het Happy Tunnel Collective bestaat uit:
- Matthias Oostrik
- Jasper Klinkhamer
- Matthijs ten Berge

Bekijk ook het Vimeo-filmpje

Rondingen over afbeelding KOR - Assen - Vredeveldsetunnel

Rondingen over afbeelding KOR - Assen - Vredeveldsetunnel