Contactpersoon Professionele Kunst
Marieke Vegt

T: 0592 - 336 999
E: mariekevegt@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Kunstwerk Kloosterveste

Kunstwerk Kloosterveste

Het ‘Monument van de leugen en de waarheid’

Kloosterveste is in 2016 een kunstwerk rijker geworden.
Het monument voor de waarheid en de leugen van Hans van Houwelingen staat midden op het Vesteplein en nodigt uit tot interactie met het publiek.

De inspiratie voor het kunstwerk is de ‘verzonnen geschiedenis´ van Kloosterveste: een vestingstadje dat zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. In werkelijkheid is de Kloosterveste als nieuwbouwwijk opgericht rond het jaar 2000. Bij een verzonnen geschiedenis hoort een kunstwerk dat speelt met de waarheid en de leugen, vindt Hans van Houwelingen, die nationale en internationale bekendheid geniet als beeldend kunstenaar. Met zijn werk probeert hij af te wijken van gangbare kunstwerken en stellingen uit te lokken.

De opdracht in Assen bestond uit het maken van een kunstwerk dat interactief door het publiek gebruikt kon worden, passend bij de stedelijke omgeving. Op de bronzen sokkel van ruim 2 bij 2 meter kan iedereen vanaf nu zijn ‘eigen monument’ creëren, door zijn eigen waarheid vertellen. Denk aan de speakerscorner in Hyde Park: het kunstwerk wil een podium voor individuele en groepsactiviteiten zijn. Op het beeld staand of zittend op de stoel, hier mag men vertoeven. Het tijdloze materiaal brons is geschikt voor permanent gebruik en verwijst bovendien naar een eeuwenoude techniek. Het monument voor de waarheid en de leugen belichaamt een stille maar dwingende oproep tot maatschappelijke betrokkenheid en samenkomen. Het werk buigt voor de mens en belooft een plek voor ontmoeting te worden en wel 24 uur, zeven dagen per week, het hele jaar door!

Rondingen over afbeelding KOR - Kunstwerk Kloosterveste