Contactpersoon Professionele Kunst
Marieke Vegt

T: 0592 - 336 999
E: mariekevegt@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Blauwe Klap

Blauwe Klap

Blauwe Klap combinatie van kunst en gedicht

September 2017 is het kunstwerk aan de onderkant van de brugdekken van de Blauwe Klap onthuld: een werk van Studio Wessels Boer, waarin een gedicht van dichter Lévi Weemoedt geintegreerd is.

Het geheel biedt wachtenden bij de brug een mooi kijkspel en een moment van bezinning.
De Blauwe Klap is de laatste brug van de vaarroute Blauwe As dat een gedicht krijgt. Al eerder liet de gemeente Assen gedichten plaatsen onder de brugdekken van de Willem III, de Weiersbrug en Groningerbrug.

Het uitgangspunt voor het kunstwerk is een aluminium frame waar tussen doeken worden gespannen. Met het gedicht van Lévi Weemoedt als integraal onderdeel van het kunstwerk en geïnspireerd door de omgeving en de prachtige vormen en lijnen van de Blauwe Klap heeft Studio Wessels Boer een werk gemaakt voor deze doeken.

Studio Wessels Boer hanteerde de doekspanners als letterlijke aanknopingspunten van waaruit vloeiende lijnen een krachtig lijnenspel vormen waarmee het thema van het gedicht poëtisch verbeeld wordt: “de brug staat open voor iedereen, voel je vrij!”

De Blauwe Klap

Om misverstanden te vermijden:
Dit is geen brug voor hoger opgeleiden.
Een ieder mag er overheen.

Mensen met scholing, mensen met geen.
Mensen die rijk zijn of armoede lijden.
Mensen die lopen zijn of rijden.

De brug staat open voor iedereen.

Kunst en FlorijnAs

Het kunstwerk wordt gefinancierd vanuit het kunstbudget van de FlorijnAs, waar de vaarroute Blauwe As onderdeel van uitmaakt.