Contactpersoon Onderwijs
Peter Pot

T: 0592 - 336 913
E: peterpot@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Workshop Live Animatie

Van: Ida Buijs

Beeldend / media

In deze workshop gaan de kinderen naar aanleiding van het verhaal “Rood Rood Roodkapje “van Edward van de Vendel een videovoorstelling maken door middel van live animatie.
Live animatie kan omschreven worden als moderne poppenkast. Er worden figuren en objec-ten bewogen voor de camera. Deze beelden worden ter plekke geprojecteerd. Je kijkt dus live mee naar hoe de film wordt gemaakt.

De workshop is als volgt opgebouwd:

INLEIDING
Duur: 10 minuten
Ida stelt zichzelf voor door middel van een mini live animatie-voorstelling. Er wordt gepraat over deze manier van filmen.

KERN
Duur: 70 minuten
Ida leest het verhaal “Rood Rood Roodkapje” voor. Het einde van het verhaal wordt niet ver-teld, die mogen de kinderen zelf verzinnen. Daarna worden de vijf delen van het verhaal over de vijf groepjes verdeeld. Elk groepje krijgt een vel papier van 50 x70 cm voor het decor, in de kleur die bij dat deel van het verhaal past. Met rood, wit, grijs en zwart papier en tekenmateri-aal, stokjes en touwtjes wordt gemaakt wat nodig is om hun deel van het verhaal te vertellen door middel van live animatie.

Na een half uurtje knutselen wordt de voorstelling gegeven. Voor in de klas staan vijf tafel-tjes, met op elke tafel een decor. Van links naar rechts, van het begin van het verhaal tot het einde. Eén voor één komen de groepjes aan de beurt, onder begeleiding van muziek. Ida ver-plaatst de camera van decor naar decor, terwijl elk kind aan de beurt komt om iets voor de camera te bewegen. De voorstelling duurt 15-20 minuten.

AFSLUITING
Duur: 10 minuten
Er wordt opgeruimd. De voorstelling wordt nabesproken en ervaringen worden gedeeld. Tot slot leest Ida het einde van het verhaal voor, zoals het in het boek geschreven staat.

Praktische informatie

Ruimte: Klaslokaal
Duur: 90 minuten

Rondingen over afbeelding Cultuurmenu: Workshop Live animatie