Contactpersoon Onderwijs
Peter Pot

T: 0592 - 336 913
E: peterpot@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Rondje om de Brink

Van: K&C

Erfgoed - sector

Met het erfgoedproject “Rondje om de Brink” maken leerlingen van groep 3 en 4 kennis met vier erfgoedinstellingen in Roden.
In het Scheepstra Kabinet, de Havezate Mensinge, Catharinakerk en het Speelgoedmuseum Kinderwereld ervaren leerlingen spelenderwijs hoe het leven rond 1910 eruit zag.

Vier thema’s komen hierbij steeds terug: wonen, spelen, school en geloof van vroeger.

Het project begint met twee voorbereidende lessen in de klas. De leerkracht krijgt hiervoor digitaal lesmateriaal aangereikt dat kan worden afgedrukt voor de leerlingen. Aan de hand van verhalen, afbeeldingen en werkbladen bereiden de leerlingen zich voor.

Daarna gaan de leerlingen op excursie. Ze bezoeken de vier erfgoedinstellingen aan de hand van een tijdschema. Bij elke instelling krijgen ze een speciale rondleiding of opdracht van ongeveer vijfentwintig minuten. De instellingen hebben hiervoor een programma ontwikkeld dat aansluit bij de voorbereiding in de klas. Op een woensdagochtend gaan ze zo langs het Scheepstra Kabinet, de Havezate Mensinge, Catharinakerk en Speelgoedmuseum Kinderwereld.

Terug in de klas verwerken de leerlingen hun ervaringen aan de hand van opdrachten en ‘het grote vroeger spel’.

Praktische informatie

Ruimte: Havezate Mensinge, Scheepstrakabinet, Catharinakerk en Museum Kinderwereld
Duur: 2,5 uur

Lesmateriaal

Hieronder staan het te downloaden lesmateriaal, de lesbrief van de uitvoerende en (eventueel) extra film- en downloadbestanden.

Afbeeldingen erfgoedinstellingen


Afbeeldingen bij verhaal Ot en Sien