Contactpersoon Onderwijs
Peter Pot

T: 0592 - 336 913
E: peterpot@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Plaats je plek - Aa en Hunze

Van: K&C

Erfgoed - alle sectoren

De gemeente Aa en Hunze is bijzonder!
Vaak weten leerlingen van alles te vertellen over kastelen, kerken, de landschappen en musea die ze op vakantie hebben gezien. Maar wat weten ze te vertellen over hun eigen dorp of stad?

Plaats je plek is een interactief project dat leerlingen bewust maakt van de geschiedenis van hun eigen omgeving. Op de website www.plaatsjeplek.nl maken de leerlingen kennis met de geschiedenis van bijzondere monumenten, gebouwen, cultuurlandschappen, streekverhalen en tradities in de omgeving waar ze wonen en naar school gaan. De leerlingen kunnen kiezen of ze een rondleiding of een stadsgids gaan maken die door hun eigen woonplaats leidt. De website begeleidt de leerlingen met een duidelijk stappenplan en daardoor ligt de nadruk van het project op zelfwerkzaamheid. Het resultaat is dat leerlingen enthousiast worden over hun eigen omgeving en deze goed leren kennen.

Het maken van de stadsgids of de rondleiding wordt gecombineerd met bezoeken aan de bijzondere plekken in de omgeving. De leerlingen kunnen hier foto’s of filmpjes maken en informatie vergaren om in hun stadsgids of rondleiding te verwerken. Leden van de historische verenigingen leiden de leerlingen rond in hun eigen dorp. Een vast onderdeel van het project is een bezoek aan de plaatselijke bibliotheek. Hier worden de leerlingen begeleid bij het zoeken en selecteren van informatie en het omgaan met oude en nieuwe media. De gevonden informatie passen ze vervolgens toe in het project. Het bibliotheekbezoek wordt voor alle deelnemende scholen ingepland.

Het project is ontwikkeld voor 5 kernen:

  • Annen, Anloo, Schipborg, Gasteren en Anderen
  • Gasselte, Gasselternijveen en Gasselternijveenschemond
  • Gieten en Eext
  • Rolde, Grolloo en Ekehaar
  • Annerveenschekanaal, Eexterveenschekanaal, Eexterveen, Gieterveen en Spijkerboor

Inloggen

Om in te loggen op de website is een inlogcode nodig. Deze heeft u samen met het lesmateriaal tijdens de begeleidingsbijeenkomst in het voorjaar van 2013 ontvangen.

Lesmateriaal

Hieronder staan het te downloaden lesmateriaal, de lesbrief van de uitvoerende en (eventueel) extra download- en filmbestanden.