Contactpersoon Onderwijs
Peter Pot

T: 0592 - 336 913
E: peterpot@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Molenmuis - Aa en Hunze

Van: Projectgroep Kruiwagen vol omgeving / Drents Plateau

Erfgoed - monumenten

Lang geleden kwam een muis bij een molen
Hij was koud en nat
Hij had honger en hij was moe


Zo begint het prentenboek De Molenmuis van Tjibbe Veldkamp en Hans Prij. Rondom dit prentenboek is het project De Molenmuis op maat gemaakt voor de gemeente Aa en Hunze. In dit project maken leerlingen van groep 1 en 2 kennis met de avonturen van de muis in de molen. Aansluitend brengen zij een bezoek aan de woonplaats van deze Molenmuis, een molen in de eigen omgeving.

Alle scholen hebben reeds een lespakket in hun bezit met daarin het prentenboek, een levend prentenboek, een muis, een docentenhandleiding en een speel-ontdekboek. In de docentenhandleiding worden allerlei handreikingen gedaan voor taal- en erfgoedactiviteiten. Deze kunnen aan de hand van het speel-ontdekboek en het prentenboek worden uitgevoerd.

Na de lessen gaan de leerlingen de erfgoedlocatie uit het verhaal bezoeken. In molen De Juffer, molen Hazewind of Molen Eendracht kunnen de leerlingen zien waar de muis zijn avonturen heeft beleefd en krijgen ze van de molenaar een speciale rondleiding die aansluit op het project. Zo zien de leerlingen waarom er wind nodig is voor het draaien van de molen en hoe er van graan meel kan worden gemaakt.

Praktische informatie

Bezoek: Molen De Juffer in Gasselternijveen, Molen Hazewind in Gieten of Molen Eendracht in Gieterveen

Lesmateriaal

Hieronder staan het te downloaden lesmateriaal, de lesbrief van de uitvoerende en (eventueel) extra film- en downloadbestanden.

Erfgoed - De Molenmuis - Aa en Hunze