Contactpersoon Onderwijs
Peter Pot

T: 0592 - 336 913
E: peterpot@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Het nieuwe oude huis

Van: Erfgoedpartners Groningen

Erfgoed / architectuur

Het nieuwe oude huis is een erfgoedproject met lessen rondom het thema huizen/architectuur. Het startpunt van de verschillende activiteiten is een verhaal over Olifant en Giraf die willen samenwonen en op zoek moeten naar een huis dat voor hen beiden geschikt is. Omdat ze zo’n huis niet kunnen vinden, bouwen ze het huis uiteindelijk zelf.

Het project bestaat uit de volgende onderdelen:

- Een prentenboek
- Een lesbrief met vier uitgewerkte lessen
- Een leskist met materialen voor gebruik in de klas

Activiteiten in de school
De leerlingen luisteren naar een verhaal, ze werken met materialen uit de leskist en ze ontwerpen en bouwen een huis voor Olifant en Giraf.

Activiteiten op locatie
De leerlingen maken een wandeling in de buurt van de school en bekijken aan de hand van een kijkopdracht verschillende (historische) gebouwen in hun eigen omgeving.

Erfgoededucatie In het project
HET NIEUWE OUDE HUIS staat de verandering van de eigen omgeving door de tijd centraal. Via het prentenboek komen de leerlingen in aanraking met verschillende bijzondere gebouwen uit hun eigen omgeving zoals een kerk, een brugwachtershuisje en een molen. De leerlingen ontdekken waar de gebouwen oorspronkelijk voor bedoeld waren en hoe ze nu worden gebruikt bijvoorbeeld als kantoor, woning of winkel.

Lesmateriaal

Hieronder staan het te downloaden lesmateriaal, de lesbrief van de uitvoerende en (eventueel) extra film- en downloadbestanden.