Contactpersoon Onderwijs
Peter Pot

T: 0592 - 336 913
E: peterpot@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Erfgoedkwartet Aa en Hunze

Van: Projectgroep Kruiwagen vol omgeving / Drents Plateau

Erfgoed - archief

‘Mag ik van jou, van wonen, de poepstoel?’
‘Nee die heb ik niet, maar mag ik dan van jou, van beroepen, de hondenkar?’


Het Erfgoedkwartet biedt leerlingen van groep 3 en 4 de mogelijkheid om spelenderwijs kennis te maken met de geschiedenis van hun eigen omgeving. Door middel van 36 kaarten met daarop sfeervolle historische foto’s van de gemeente Aa en Hunze zien leerlingen hoe de mensen woonden, werkten en leefden in de tijd van hun (over)grootouders. Op speelse wijze ontdekken de leerlingen hoe het dagelijks leven in de verschillende dorpen er vroeger uitzag.

Aan de hand van negen thema’s uit het dagelijks leven worden de verschillen tussen vroeger en nu besproken. Zo leren de leerlingen dat er vroeger beroepen, spelletjes en voorwerpen waren die nu niet meer bestaan. Op school schreven de kinderen bijvoorbeeld niet met een pen in een schrift, maar met een griffel op een lei. In de docentenhandleiding wordt per thema en per kaart achtergrondinformatie, een erfgoedtip en een taaltip gegeven. Door de combinatie van woord en beeld levert het kwartetspel een krachtige bijdrage aan de woordenschat en taalontwikkeling van leerlingen. Bovendien sluiten de gebruikte thema’s aan bij verschillende onderwerpen uit de taalmethodes van groep 3 en 4. Het spel is in te passen in de reguliere lessen (in het 2e deel van het schooljaar in verband met het taal- en leesniveau van de leerlingen).

Praktische informatie

Alle scholen hebben reeds een lespakket ontvangen met daarin tien kwartetspellen, een leitje met twee griffels en de docentenhandleiding. Vanwege de grote variatie aan kaarten kan het kwartetspel jaarlijks worden gebruikt.

Lesmateriaal

Erfgoed - Erfgoedkwartet Aa en Hunze

Aanvullende foto's op het erfgoedkwartet Aa en Hunze.