Contactpersoon Onderwijs
Peter Pot

T: 0592 - 336 913
E: peterpot@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Museum De Buitenplaats - De kom en ik - groep 5-8

Rondingen over afbeelding Museum De Buitenplaats

De kom en ik

De inspiratiebronnen van Piet Sebens

groep 5 t/m 8 | 09.30 - 11.00 uur | 12-01-2019 t/m 15-03-2019 | maandag en donderdag | beeldende kunst

Rondingen over afbeelding Vergroot glas over afbeelding Culturele Mobiliteit - De Buitenplaats - de kom en ik - paul sebens Piet Sebens

De Groninger kunstenaar Piet Sebens is gek op spulletjes. Hij houdt vooral van keramiek; schaaltjes, kommen en vaasjes. Hij bekijkt het graag van alle kanten. Aan iedere kom is wel iets interessants te ontdekken; barstjes in het glazuur, een mooie schildering of een kleine beschadiging. Zijn atelier is net een museum. Hij verzamelt onder andere Japanse flesjes, antiek Chinees keramiek en Romeinse vaasjes. Piet Sebens zet de voorwerpen zo neer dat het een interessant geheel wordt, een compositie. Dan schildert hij hiervan heel nauwkeurig een realistisch stilleven.

Het werk van Sebens past in een lange traditie.In de tijd van de Romeinen werden al stillevens op muren geschilderd. En de stillevens uit de 17e eeuwse Nederlandse schilderkunst waren destijds al wereldberoemd om de stofuitdrukking; de weergave van het oppervlak van een voorwerp. In een stilleven liet de kunstenaar graag zien dat hij of zij veel verschillende materialen, zoals fruit, textiel, aardewerk of glas kon schilderen. Vaak gebruikten schilders favoriete voorwerpen steeds weer opnieuw.

Samen met een museumdocent bekijken de leerlingen in kleine groepjes de tentoonstelling. Vervolgens gaan ze met objecten aan de slag in het museum. Zoals Piet Sebens dat ook doet, speuren ze naar de details die een object interessant maken om te schilderen. Iedere groep kiest vervolgens voorwerpen die zij mooi bij elkaar vinden passen en zet deze in een kunstige compositie neer. Zo maakt iedereen een echt stilleven in de museumzaal.

Programma

09:30 uur Ontvangst / Indeling groepen
09:45 uur Bezoek tentoonstelling
10:30 uur Bezoek tuin
10:50 uur Afronding

Aansluiting bij het onderwijs

54. De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
55. De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
56. De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

Lesmateriaal

Leerkrachten kunnen ter voorbereiding de informatie over de tentoonstelling lezen op de website van Museum De Buitenplaats.

Kosten

De programmakosten bedragen € 4,- per leerling.
U ontvangt hiervoor een rekening van het Museum De Buitenplaats.
De kosten voor vervoer bedragen € 1,75 per leerling/begeleider.
U ontvangt hiervoor een rekening van K&C.

Website: www.museumdebuitenplaats.nl

© Buitenplaats Piet Sebens, Doek en kom, 2014