Contactpersoon Culturele Mobiliteit - Drenthe
Simone Koelman

T: 0592 - 336 923
E: simone@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Drents Museum - Mysterie in het Veen - groep 5-8

Rondingen over afbeelding Culturele Mobiliteit: Drents Museum

Mysterie in het veen

Stap in de wereld van het Meisje van Yde

groep 5-8 | 09.00 - 10.15 of 11.30 uur | november - december 2018 | cultureel erfgoed

Ziekten, natuurrampen en oorlogen waren zo’n 2.000 jaar geleden de aanleiding om mensen te offeren. De lichamen van enkele slachtoffers zijn rond 1900 door turfstekers gevonden in het veen, waaronder het - inmiddels - wereldberoemde meisje van Yde. Wat is het verhaal achter de veenlijken? Hoe leefden deze mensen? Hoe zijn ze om het leven gebracht? En wat bracht hun dorpsgenoten tot deze daad?

Tijdens het programma ‘Mysterie in het veen’ stappen de leerlingen terug in de tijd. Ze ontdekken en ervaren op een indringende manier hoe het was om tweeduizend jaar geleden in Drenthe te leven.

Aan de hand van een spannend verhaal maakt de groep kennis met Drenthe in de ijzertijd. De leerlingen horen over het leven in de kleine nederzettingen, over de geloofswereld van de bewoners en over de jacht en de landbouw. Vervolgens krijgt elke leerling een eigen rol. Samen spelen ze de inwoners van een Drents dorp in de Romeinse tijd. Ze moeten de problemen van die tijd oplossen: ziekten, oorlogen en natuurrampen… De opdrachten worden steeds spannender en ingewikkelder. Tot slot brengt de klas een bezoek aan het meisje van Yde*. Aansluitend kan met de bus een bezoek aan de vindplaats worden gebracht.

*Niet verplicht voor leerlingen die dit niet willen.

Programma

09:00 - 10:15 uur: Bezoek museum
10:15 - 11:30 uur: Optioneel: bezoek aan de vindplaats

Aansluiting bij het onderwijs

Het programma ‘Mysterie in het veen’ sluit uitstekend aan bij het tijdvak ‘Grieken en Romeinen’. De leerlingen leren over de vroege landbouwsamenleving, de groei van het Romeinse imperium waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde en over de confrontatie tussen Romeinse en Germaanse cultuur. Spelenderwijs verplaatsen de leerlingen zich tweeduizend jaar terug in de tijd. Ze maken kennis met het leven in de ijzertijd en de dilemma’s waar mensen in die tijd mee te maken kregen. Ze leren over offeren, de geloofswereld van Germanen en de bijzondere vondsten in het Drentse veengebied. Het bezoek aan het meisje van Yde is een unieke ervaring. Leerlingen staan letterlijk oog in oog met de geschiedenis.

Lesmateriaal

U ontvangt aan het begin van het schooljaar lessuggesties om een bezoek aan het Drents Museum voor te bereiden in de klas.

Kosten

De programmakosten bedragen € 4,- per leerling.
U ontvangt hiervoor een rekening van het Drents Museum.
De kosten voor vervoer bedragen € 1,75 per leerling/begeleider.
U ontvangt hiervoor een rekening van K&C.

Website: www.drentsmuseum.nl

Rondingen over afbeelding Culturele Mobiliteit: Drents Museum - Meisje van Yde