Drenthe
Dr. Nassaulaan 5
9401 HJ Assen
T: 0592 - 336 999
E: info@kunstencultuur.nl

Groningen
Boterdiep 117-5
9712 LM Groningen
T: 050 - 7210840
E: info@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

 

Rondingen over afbeelding Vergroot glas over afbeelding Logo Gekleurd Grijs

19 nieuwe projecten voor senioren.

Het Gekleurd Grijs Fonds heeft op 25 april 2013 een bedrag van € 70.000 geschonken aan 19 culturele instellingen en organisaties in Drenthe. De ontvangers worden met het geldbedrag in de gelegenheid gesteld culturele activiteiten te ontwikkelen voor senioren in Drenthe.

Het project Gekleurd Grijs is daarmee officieel van start gegaan en moet resulteren in een actiemaand met culturele activiteiten voor senioren in oktober van dit jaar.

De volgende aanvragen zijn positief beoordeeld:

1. Van Petticoat tot minirok van RHC Drents Archief
Senioren duiken de geschiedenis in met de 'back to the sixties' quiz, multitouch-tafels en een film over Drenthe in de jaren 50-60.

2. Muziek houdt je jong van Buro Reprise
In samenwerking met een jongerenorkest worden concerten gegeven waarbij senioren zelf uitgedaagd worden actief deel te nemen.

3. Koffiekunst van Ryan Horstman en Annette Ebert-Westerhuis
Tijdens de koffie worden senioren in contact gebracht met diverse kunstvormen en met elkaar.

4. Waardeloos=Waardevol van Kreakracht
Senioren gaan aan de slag met 'Junkart’: kunst met recyclematerialen. Deelnemers worden tijdens de activiteit gestimuleerd met elkaar samen te werken, elkaar feedback te geven en de diepte in te gaan.

5. KunstIntro van Kreakracht
Een kennismaking met de kunstgeschiedenis met een proeverij van technieken uit de beeldende kunst met als afsluiting een bezoek aan een museum.

6. Kleurrijkkanaal Zomeracademie van Laurens Boersma
D7/048
Naar aanleiding van een voordracht worden mensen geactiveerd deel te nemen aan kunst- en cultuuractiviteiten.

7. Grootscheepsdag: op zoek naar verhalen van toen van bibliotheek Hoogeveen
Senioren worden actief betrokken bij diverse culturele activiteiten in de voorbereiding op de Grootscheepsdag. Theater in combinatie met cultureel erfgoed en een verhalentafel.

8. Poëzie in Beeld van Grafisch Proeflokaal Orvelte,
Poëzie in Beeld zoekt de interactie tussen de kunstvormen literatuur en grafische vormgeving en de interactie tussen de diverse leeftijdsgroepen en belevingswerelden in een community art-achtig project.

9. TOER door Theaterwerkplaats Het Hek
Een kijkje achter de schermen van een theaterproductie en meebeslissen over de voortgang van het proces. De toeschouwers worden uitgedaagd mee te praten en zelfs mee te spelen in korte scènes.

10. Late Liefde van Museum De Buitenplaats
Literatuurworkshops voor senioren in De Buitenplaats met als afsluiter de kans om de resultaten in het openbaar te tonen.

11. Samenwerken aan erfgoedkunstwerken van Collectie Brands
Samen nieuwe kunstwerken maken met oude materialen uit het depot van de Collectie Brands.

12. Van Tempo Doeloe en Weleer van Stichting Brink Bovensmilde
Het gijzelingsdrama van Bovensmilde in 1977 heeft de Nederlands-Molukse verhoudingen verstoord. Om hier een einde aan te maken is het community art project ‘Veel liefs uit Bovensmilde’ opgezet. Een onderdeel van dit project is Van Tempo Doeloe en Weleer. Een verhalenproject die Nederlandse en Molukse senioren samen gaan maken en spelen.

13. Thuis met muziek van Stichting Cultureel Centrum De Muzentuin,
Thuis met Muziek bestaat uit twee onderdelen:
a. Wereldmuziek Dichterbij, waarbij senioren worden meegenomen in de wereldmuziek
b. Muziek met Opa en Oma, waar grootouders met hun kleinkinderen samen muziek maken.
Senioren worden op originele wijze actief betrokken bij muziek.

14. Kunststroom Elp van Dorpsbelangen Elp-Zuidveld
Kunststroom biedt een carrousel aan kunst- en cultuurbelevingen voor senioren in de wijde omgeving van Elp. Door samen te proeven aan diverse kunstdisciplines worden senioren met elkaar verbonden en actief uitgedaagd.

15. De jeugd van Alletied van Stichting VanSlag
Verhalen over de tienerjaren van senioren in beeld. Met Jeugd van Alletied worden senioren meegenomen in het proces van het filmen. Van het ontwikkelen van een scenario tot de filmpremière.

16. Plus van Zoudttheater
Trainingen dramatische expressie die uiteindelijk uitmonden in korte theaterproducties die worden gepresenteerd in woonzorgcentra, wijkcentra en buurthuizen.

17. Land art in Drenthe van Liesbeth Takken
Senioren worden uitgenodigd samen te werken aan een groot kunstwerk. Iedereen krijgt de gelegenheid op eigen niveau een steentje bij te dragen. Minder valide mensen leveren hun bijdrage in de voorbereidende fase, vitale senioren gaan met Liesbeth de natuur in om samen het kunstwerk tot stand te laten komen.

18. Theaterkriebels voor jong en oud van Kitty Boon
Steeds meer kinderdagverblijven zijn gehuisvest in woonzorgcentra. Kitty Boon ontwikkelt samen met theatergroep KATkids een meespeelvoorstelling waarin alle ruimte is voor senioren en kinderen om mee te spelen. Voorafgaand aan de voorstelling worden theateroefeningen gegeven om de drempel tot deelname aan de voorstelling te verlagen en om elkaar te leren kennen.

19. Ouderen en jongeren in de wijk van Stichting Welzo
Twee kunstenaars werken samen met senioren en kinderen tot ca. 14 jaar in groepjes aan kunstwerken, waarna deze in de wijk worden geëxposeerd. Een wijkbreed initiatief waarin de doelgroepen met elkaar in contact komen door middel van de kunsten.

« Terug naar nieuwsoverzicht