Drenthe
Dr. Nassaulaan 5
9401 HJ Assen
T: 0592 - 336 999
E: info@kunstencultuur.nl

Groningen
Boterdiep 117-5
9712 LM Groningen
T: 050 - 7210840
E: info@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

 

Week rond Prinjesdag vol activiteiten.

Rondingen over afbeelding Vergroot glas over afbeelding Logo Prinsjesfestival

Van 14 t/m 19 september wordt er een Drentse ambassade gerealiseerd in Nieuwspoort in Den Haag.
De tijdelijke ambassade tijdens Prinsjesdag moet ervoor zorgen dat de landelijke politiek weet waar Drenthe voor staat en wat Drenthe te bieden heeft.

De ambassade is onderdeel van het Prinsjesfestival.

Naast aandacht voor duurzame energie en landbouw en agribusiness, wordt er aandacht gevraagd voor grensoverschrijdend werken en voor de Drentse kunst en cultuur.

Drentse markt

Op zaterdag 18 september 2017 is er een markt met Drentse (streek)producten en culinaire Drentse presentaties. De markt is er voor politici, maar ook voor het publiek buiten de ambassade.

Kunst en cultuur- Prinsjesrede: In de Kloosterkerk dragen acteurs van het Nationale Toneel vrijdagmiddag 15 september de beste inzendingen voor die binnen zijn gekomen voor de Prinsjesrede. De Prinsjesrede is een speechwedstrijd met dit jaar als onderwerp 'Tijd om elkaar te vinden'.
- PrinsjesHatwalk en -Markt, oefenshow Marechaussee: In het weekend van Prinsjesfestival zijn er verschillende publieksevenementen, waarvan de PrinsjesHatwalk en de PrinsjesMarkt op het Lange Voorhout de grootste zijn.
Zaterdag 16 september, van 12.00 uur tot 18.00 uur brengen tientallen kraamhouders hun exclusieve hoeden, prachtige tassen, mode, juwelen en lekker eten aan de man op de Prinsjesmarkt. Natuurlijk is Drenthe hier ook aanwezig, met Drentse producten, culturele presentaties en een Drenthe Paviljoen.
Om 14.00 uur vindt op hetzelfde Lange Voorhout de oefenshow plaats van de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee.
Rond 15.00 uur start de PrinsjesHatwalk. Onderdeel van de show is de ontwerpwedstrijd: 6 studenten mogen een eigen ontworpen hoed showen, waarna de jury beslist wie er met de eerste prijs vandoor gaat. Naast de studenten krijgen ook 5 beginnende ontwerpers, die al een kleine collectie hebben, een plek op de catwalk. En wat is de PrinsjesHatwalk zonder de hoeden van politici en/of hun partners? Ook dit jaar wordt een kleine selectie van de hoeden van Prinsjesdag 2016 geshowd.
- Prinsjesfilm: Zondagmiddag 17 september is het tijd voor Prinsjesfilm, in Pathé Buitenhof. Dit jaar is de Prinsjesfilm 'The Good Postman'.
- Prinsjescabaret: Maandagavond 19 september is het toneel voor het Prinsjescabaret. Dit jaar presenteert Jan Jaap van der Wal de avond. Op de bühne van theater Diligentia stellen Pieter Derks, Kiki Schippers en Kasper van der Laan het Nederlandse politieke landschap in hun eigen daglicht.
- Prinsjeskind: De Koninklijke Schouwburg verandert op Prinsjesdag in het huis voor koningen en koninginnen! Op dinsdag 19 september opent de Schouwburg zijn deuren met een programma vol theater, Prinsjesdagspelletjes, workshops, de Kindertroonrede en nog veel meer. De foyer wordt, in samenwerking met ProDemos, omgetoverd tot Kinderrijk. Hier kunnen kinderen op de foto op de troon van Willem-Alexander, naar een muziektheatervoorstelling gaan of meedoen met Prinsjesdagbingo.

Kijk hier voor meer informatie over het Prinsjesfestival.

« Terug naar nieuwsoverzicht