Contactpersoon Groningen
Truus Dolfing

T: 050 - 7210840
E: truus@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Programmadetails

Programmadetails

Symposium ‘De kracht van cultuureducatie’

Lezing: Wat schieten we op met kunsteducatie?

Door: Mark Mieras
Wat is de kracht van cultuureducatie? Wat is de invloed van kunst en cultuur op ons brein? Hoe helpt het ons om mogelijkheden te zien, nieuwe verbindingen te leggen en te onderzoeken? En ook waarom we vastlopen.

Wetenschapsjournalist Mark Mieras laat zich leiden door zijn nieuwsgierigheid als een vlinder door de wind. Zo begon hij verslag te doen van hersenonderzoek. Het thema ontwikkelde zich tot een missie. Hij raakte ervan overtuigd dat het waardevol is dat mensen begrijpen hoe het daarboven werkt en je als leerkracht begrijpt hoe kinderen en volwassenen leren, ontwikkelen en presteren.

Meer informatie over Mark: www.mieras.nl

Workshop: De Kunst van het Verdwalen

Door: Anne Graswinckel
De Kunst van het Verdwalen is een speelse manier om onderzoekend te leren. In deze workshop ontdek je een rijkdom aan mogelijkheden om kunst en creativiteit te verbinden met andere vakken. De verdwaalformule en inspirerende werkvormen zijn praktisch en dagen vakoverstijgend werken uit.

Meer informatie: www.kunstvanhetverdwalen.nl
Workshop: One Day Artist

Door: Jobbe Holtes
OneDayArtist organiseert blikverruimende workshop en projecten. Daarnaast ontwikkelen ze lesprogramma’s op maat die uitdagen om buiten de kaders van je eigen omgeving te kijken.
In de workshop “Vakoverstijgend werken met kunst” onderzoek je hoe kunst de bron van inspiratie kan zijn voor een vakoverstijgende les of lessenserie. Samen met jouw leerlingen naar kunst kijken staat daarbij centraal.
Jobbe schreef samen met Yotka Kroeze het boek “Voorbij de kunst, Anders kijken naar kunst met jongeren”. Hierin beschrijven ze het belang van kijkonderwijs en geven handvatten om samen met je klas naar kunst te kunnen kijken met Visible Thinking, Visual Thinking Strategies of Art Based Learning.

Meer informatie: www.onedayartist.nlWorkshop: Springstof

Door: Annerieke Otten & Karin Gerfen
Verbindingen leggen naar andere vakken, remix het met kunst en vind aansluiting bij wat je al kan en doet. In deze workshop maak je kennis met nieuwe werkvormen en materialen vanuit de didactiek van de kunsten. Door zelf te maken, te experimenteren en spelen ervaar je de waarde van aandacht voor de verbeeldingskracht. Hoe werkt creativiteit, hoe zit een creatief proces eruit en wat heb ik als leerkracht nodig om leerlingen te faciliteren, zijn vragen die aan bod komen.

Meer informatie: www.spring-stof.nlWorkshop: Erfgoed en vakoverstijgend werken

Door: Marieke van Ginkel (K&C) | Mara Bosboom (Museum Kinderwereld)
In de directe omgeving van de school is genoeg inspiratie te vinden en een koppeling te maken tussen erfgoededucatie en andere vakken. In deze workshop geven we je handvatten om erfgoed, de schoolomgeving en andere vakken met elkaar te verbinden.
Meer informatie: www.museumkinderwereld.nl | www.kcdr.nl/erfgoed