Contactpersoon Culturele Mobiliteit - Groningen
Jolanda Vas

T: 0592 - 336946
E: jolanda@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Groep 5 - 6: De middeleeuwse stad

Op stap met de kinderen Canter in middeleeuws Groningen

Leven, werken en geloven in de middeleeuwse stad

groep 5 - 6 | cultureel erfgoed | duur: 2,5 uur

Programma

In de stad Groningen herinnert nog veel aan de middeleeuwen. RHC Groninger Archieven, de Der Aa-kerk en het Noordelijk Scheepvaartmuseum werken samen om deze middeleeuwen voor leerlingen tot leven te brengen in en rond het Noordelijk Scheepvaartmuseum (al in de middeleeuwen bewoond) en Der Aa kerk.

Tijdens het programma volgen de leerlingen de familie Canter, die in het huis aan de Brugstraat woonde. Op twee locaties en tijdens een stadswandeling ervaren de leerlingen meer over Groningen met beelden en voorwerpen uit de middeleeuwen en spannende opdrachten.

Leerlingen maken kennis met het dagelijks leven, de handel (gilden en scheepvaart) en de religie in de middeleeuwen. Zij beleven hoe de stad er toen uitzag en hoe het bestuur geregeld was.

Rondingen over afbeelding Culturele Mobilteit Groningen - Middeleeuwse stad

Inhoud

- Ontvangst en introductie
- Start bij verschillende programmaonderdelen:
- Scheepvaartmuseum - Animatiebeelden van de stad in 1470. Met behulp van archiefstukken en voorwerpen maken de leerlingen opdrachten over bestuur, gilden en handel.
- Stadswandeling en pauze
- Der Aa-kerk - Rondleiding door de kerk. Aan de hand van archiefstukken, beelden en voorwerpen worden opdrachten gemaakt over het alledaagse leven in de middeleeuwen.
- Afronding bezoek

De groepen starten op twee verschillende locaties.

Aansluiting onderwijs

In de bovenbouw van het primair onderwijs is de middeleeuwse stad een vast thema en verplicht onderwerp in de geschiedenismethode.

Lesmateriaal

Alle deelnemende leerlingen krijgen na afloop een werkboekje mee met een korte samenvatting als herinnering en opdrachten ter verwerking. Leerkrachten ontvangen de antwoorden per mail.

Kosten

Busvervoer: € 1,50 per leerling/begeleider.
U ontvangt hiervoor een rekening van K&C.
Programmkosten: € 4,00 per leerling.
U ontvangt hiervoor een rekening van RHC Groninger Archieven.