Contactpersoon Culturele Mobiliteit - Groningen
Jolanda Vas

T: 0592 - 336946
E: jolanda@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Groep 5 - 8: Klooster Ter Apel

Klooster Ter Apel

Ontdek het kloosterleven in één groot middeleeuws decor

groep 5 - 8 | cultureel erfgoed | duur: 2 uur

Programma

De leerlingen verzamelen zich bij de toegangsdeur van Museum Klooster Ter Apel en worden welkom geheten door Middeleeuwse personages (kidsgidsen). De deur wordt door leerlingen ‘ontsloten’ met de grote kloostersleutel, waarna het avontuur begint. Gekleed in een kruisherenhabijt start een wandeling door de serene Kruisgang naar allerlei Kloostervertrekken, waarbij de beleving van het Klooster als het ware voelbaar is.

De leerlingen gaan op zoek naar sporen van de kruisheren en ontdekken ondermeer de Kanunnikenkerk, de Kloosterzolder met Ziekenzaal, Slaapcellen, Atelier van de glazenier en Schrijfatelier, maar ook de inpandig gelegen Kruidentuin. Met de kloosterkleding opgeborgen in de grote credenskast, kleden ze de meester of juf aan. Daarna bekijken ze een korte sfeerfilm in de Kapittelzaal en gaan aan de slag met de verdere kloosterlijke activiteiten, zoals het Honingraatspel of de speurtocht.

Een actieve beleving waarbij enerzijds het toenmalige kloosterleven van de kruisheren hun historisch besef zal vergroten en anderzijds het museale aspect volop gelegenheid biedt tot interactie met de kids. Tot slot ontvangen ze een souvenir.

Keuze-activiteit

Tussen 14 november t/m 20 december 2017 is het mogelijk om de tijdelijke kijkkastententoonstelling over volksverhalen te bezoeken tijdens de kloosteractiviteit. Leerlingen maken kennis met het verhaal van Jozef met de Bijenbaard, een kruisheer die een kostelijke en tegelijk smakelijke uitvinding deed. Na een korte introductie beluisteren en bekijken de kinderen diverse Groninger volksverhalen, beelden en muziek in een veertiental kijkkastjes. Diverse kunstenaars, animatoren, filmmakers, componisten, muzikanten en kunststudenten verbeelden deze verhalentournee middels animatie, zoals videokunst, poppenfilms. Meer info: www.spinbarg.nl.

Rondingen over afbeelding Culturele Mobilteit Groningen - Klooster Ter Apel

Inhoud

- Ontvangst in het Klooster
- Aantrekken van het habijt
- Rondleiding
- Activiteit kloosterkleding
- Sfeerfilm bekijken
- Kloosteractiviteit honingraatspel, speurtocht of kijkkastjes.
- Afronding

Aansluiting onderwijs

Het programma sluit aan bij het tijdvak Monniken en ridders in Oriëntatie op jezelf en de wereld (kerndoel 52) en Kunstzinnige oriëntatie (kerndoel 55 en 56).

Lesmateriaal

Voorbereidende les op school
Aanreiken van informatie over het ontstaan, de oorsprong, verspreiding en historie van de Orde van het Heilig Kruis is te downloaden via de website van Klooster ter Apel.

Verwerkende les op school
Leerlingen stellen een verslag samen van circa 150 woorden voorzien van foto’s. Het geheel wordt geplaatst op de educatie-site van Museum Klooster Ter Apel

Website: http://www.kloosterterapel.nl/nl/educatie-verslagen

Kosten

Busvervoer: € 1,50 per leerling/begeleider.
U ontvangt hiervoor een rekening van K&C.
Programmakosten: € 4,50 per leerling.
U ontvangt hiervoor een rekening van het Klooster Ter Apel.

Culturele Mobiliteit - Groningen - Klooster Ter Apel

Fotograaf: Sijtze Veldema