Contactpersoon Culturele Mobiliteit - Groningen
Bas Hendrickx

T: 050 - 7210840
E: bas@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Groep 1 - 8: Groninger Museum

Groninger Museum

Kleurrijk, verrassend en veelzijdig

groep 1 - 8 | beeldende kunst | duur: 2 uur

Programma

Wanneer je naar de stad Groningen gaat, valt meteen de goudkleurige toren van het Groninger Museum op. Hier is iets bijzonders te zien en te beleven! Niet alleen zijn er schatten, ook voorwerpen uit de geschiedenis van Groningen met een eigen verhaal. En schilderijen, mode, beelden, meubels - allemaal opvallend, in ruimtes die op zich ook al kunstwerken zijn. De trap in de hal met een kristallen bol, het atelier, de paviljoens, zelfs de gangen. Kinderen komen ogen te kort. Ze hebben een bijzondere ervaring en worden gestimuleerd om hun eigen mening te vormen.

Rondingen over afbeelding Culturele Mobilteit Groningen - Groninger Museum

Inhoud

Het Groninger Museum biedt kinderen een interactief en leerzaam programma, waarbij ze zelf ontdekken en aan de slag mogen in het gloednieuwe atelier. Interactie en creativiteit staan hierbij centraal. De volgende thema’s zijn beschikbaar:

KLEUREN
Al aan de buitenkant van het gebouw knallen de kleuren je tegemoet. Ook binnen is het een groot kleurfestijn. De kinderen leren over de kleurencombinaties van bijvoorbeeld de architect van het gebouw, Alessandro Mendini, en in de schilderijen van De Ploeg. Hierna maken ze zelf een kleurrijk kunstwerk in het atelier.

DE PLOEG
De Ploeg is de bekendste Groninger kunstenaarsvereniging, die honderd jaar geleden werd opgericht. Ze schilderden voor het eerst de eigen omgeving: elkaar, de stad en vooral het platteland - de omgeving van Groningen. De leerlingen gaan actief aan de slag en leren hoe ze ‘in’ een kunstwerk kunnen stappen. Onderwerpen als verftechniek en kleurenleer komen aan bod. In het atelier maken de kinderen een kunstwerk net zoals de leden van De Ploeg.

DE COLLECTIE
Het Groninger Museum verzamelt al meer dan 100 jaar kunst en bijzondere archeologische voorwerpen. Leerlingen gaan in tweetallen een deel van de collectie onderzoeken. Hierna presenteren ze hun bevindingen aan elkaar. In het atelier maken ze vervolgens een kunstwerk gekoppeld aan hun eigen keuze uit wat zij gezien hebben.

HET GEBOUW
Het kleurrijke gebouw van het Groninger Museum is een kunstwerk op zich. Tijdens een spannende tocht leren de kinderen over de architectuur en ontdekken ze verrassende plekken. Ook komen de mooiste kunstwerken aan bod.

DE ROMANTIEK IN HET NOORDEN – VAN FRIEDRICH TOT TURNER
Dit programma is beschikbaar van 9 december 2017 tot en met 9 mei 2018. ‘De Romantiek in het Noorden’ is een tentoonstelling waarin de menselijke emoties doorschemeren in de prachtige landschapschilderkunst van de negentiende eeuw. Door het uitvoeren van opdrachten in het museum ontdekken de leerlingen meer over de romantiek. In het atelier gaan leerlingen aan de slag met het vormgeven van emoties.

Aansluiting onderwijs

De programma’s van het Groninger Museum zijn gedifferentieerd en op maat gemaakt en daarom zeer toegankelijk voor alle groepen. Ook voor het speciaal onderwijs is er een passend aanbod. Alle programma’s sluiten aan bij de kerndoelen kunstzinnige oriëntatie 54, 55 en 56.
Meer informatie over de educatieve programma’s vindt u op www.groningermuseum.nl.

Praktische informatie

In de bus worden de leerlingen ontvangen door een museumdocent van het Groninger Museum. Deze zal de leerlingen tijdens de heenreis voorbereiden op het bezoek aan het museum.
• Rondleiding
De kinderen krijgen een rondleiding door een ervaren museumdocent, in groepjes van maximaal 15 leerlingen.
• Atelier
In het atelier van het Groninger Museum gaan de leerlingen aan de slag met het thema van de rondleiding, onder begeleiding van een ervaren museumdocent.

Kosten

Busvervoer: € 1,50 per leerling/begeleider.
U ontvangt hiervoor een rekening van K&C.
Educatieprogramma museum: € 5,00 per leerling
U ontvangt hiervoor een rekening van het Groninger Museum.