Contactpersoon Culturele Mobiliteit - Groningen
Jolanda Vas

T: 0592 - 336946
E: jolanda@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Groep 1 - 8: Groninger Museum

Groninger Museum

Kleurrijk, verrassend en veelzijdig

groep 1 – 8 | beeldende kunst | 09:00 – 11:00 of 11:30 – 13:30 uur | dinsdag t/m vrijdag

Wanneer je naar de stad Groningen gaat, valt meteen de goudkleurige toren van het Groninger Museum op. Hier is iets bijzonders te zien en te beleven! Niet alleen zijn er schatten, ook voorwerpen uit de geschiedenis van Groningen met een eigen verhaal. En schilderijen, mode, beelden, meubels - allemaal opvallend, in ruimtes die op zich ook al kunstwerken zijn. De trap in de hal met een kristallen bol, het atelier, de paviljoens, zelfs de gangen. Je komt ogen te kort.

Rondingen over afbeelding Culturele Mobilteit Groningen - Groninger Museum

Programma

Het Groninger Museum biedt kinderen een interactief en leerzaam programma, waarbij ze zelf ontdekken en aan de slag mogen in het atelier. Interactie en creativiteit staan hierbij centraal. De kinderen hebben een bijzondere ervaring en worden gestimuleerd om hun eigen mening te vormen. De volgende thema’s zijn beschikbaar:

KLEUREN
Al aan de buitenkant van het gebouw knallen de kleuren je tegemoet. Ook binnen is het een groot kleurfestijn. De kinderen leren over de kleurencombinaties van bijvoorbeeld de architect van het gebouw, Alessandro Mendini, en in de schilderijen van De Ploeg. Hierna maken ze zelf een kleurrijk kunstwerk in het atelier.

DE PLOEG
De Ploeg is de bekendste Groninger kunstenaarsvereniging, die honderd jaar geleden werd opgericht. Ze schilderden voor het eerst de eigen omgeving: elkaar, de stad en vooral het platteland - de omgeving van Groningen. De leerlingen gaan actief aan de slag en leren hoe ze ‘in’ een kunstwerk kunnen stappen. Onderwerpen als verftechniek en kleurenleer komen aan bod. In het atelier maken de kinderen een kunstwerk net zoals de leden van De Ploeg.

DE COLLECTIE
Het Groninger Museum verzamelt al meer dan 100 jaar kunst en bijzondere archeologische voorwerpen. Leerlingen onderzoeken een deel van de collectie samen met de museumdocent. In het atelier maken ze vervolgens een kunstwerk gekoppeld aan een kunstwerk dat zij gezien hebben.

HET GEBOUW
Het kleurrijke gebouw van het Groninger Museum is een kunstwerk op zich. Tijdens een spannende tocht leren de kinderen over de architectuur en ontdekken ze verrassende plekken. Ook komen de mooiste kunstwerken aan bod.

TENTOONSTELLING
Keuze uit:
* DIEREN UIT EIGEN COLLECTIE
Van 23 november 2018 t/m 31 maart 2019. Een “dierentuin” van beesten die gemaakt zijn door beeldend kunstenaars. Om naar te kijken, over te praten en met knuffeldieren erbij. Met atelierprogramma.
* DALE CHIHULY
Van 8 december 2018 t/m 5 mei 2019. Een sprookjesachtige wereld van gekleurd glas. Met aansluitend atelierprogramma.

Aansluiting onderwijs

De programma’s van het Groninger Museum zijn gedifferentieerd en op maat gemaakt en daarom zeer toegankelijk voor alle groepen. Ook voor het speciaal onderwijs is er een passend aanbod. Alle programma’s sluiten aan bij de kerndoelen kunstzinnige oriëntatie 54, 55 en 56.
Meer informatie over de educatieve programma’s vindt u op www.groningermuseum.nl.

Praktische informatie

In de bus worden de leerlingen ontvangen door een museumdocent van het Groninger Museum. Deze zal de leerlingen tijdens de heenreis voorbereiden op het bezoek aan het museum.
• Rondleiding
De kinderen krijgen een rondleiding door een ervaren museumdocent, in groepjes van maximaal 15 leerlingen.
• Atelier
In het atelier van het Groninger Museum gaan de leerlingen onder begeleiding van een ervaren museumdocent aan de slag met het thema van de rondleiding.

Kosten

Busvervoer: € 2,- per leerling/begeleider.
U ontvangt hiervoor een rekening van K&C.
Educatieprogramma museum: € 5,- per leerling
U ontvangt hiervoor een rekening van het Groninger Museum.