Contactpersoon Culturele Mobiliteit - Groningen
Jolanda Vas

T: 0592 - 336946
E: jolanda@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Groep 3 - 4: Fraeylemaborg

Fraeylemaborg - Arm en rijk

Wonen en werken op de Fraeylemaborg

groep 3 - 4 | cultureel erfgoed | 09:30 – 11:30 uur + voorbereidend bezoek in de klas

Anna woont op de Fraeylemaborg, net als Klaas, de zoon van de tuinman. Aan de hand van een verhaal reis je mee naar de periode rond 1880. Hoe leefde men toen op een borg? Wie werkten er op een borg? De tegenstelling tussen arm en rijk staat centraal. Maar ook de verschillen tussen kinderen toen en nu.

Programma

Door het uitvoeren van verschillende opdrachten beleven de kinderen hoe men vroeger op een borg woonde en hoe de mensen er werkten. Hanna, de dienstbode, neemt de kinderen mee naar de keuken. De Mademoiselle leert de kinderen schrijven en hoe ze zich als keurige dames en heren dienen te gedragen. De kinderen krijgen een goed beeld van het leven op een landgoed rond 1880.

Rondingen over afbeelding Culturele Mobilteit Groningen - Fraeylemaborg

Inhoud

Voorafgaand aan het bezoek is er een voorbereidend bezoek aan de klas, met verhaal, voorwerpen en foto’s op het digibord.
Bij het bezoek aan de borg wordt de groep in tweeën verdeeld. De ene groep krijgt opdrachten in de keuken. De andere groep krijgt opdrachten in de mooie kamers van de borg. Halverwege het programma ruilen de groepen. Zowel in het arme als in het rijke gedeelte gaan de kinderen zich verkleden. Beleving staat centraal.
De opdrachten worden gedaan in groepjes van maximaal vijf kinderen. Graag per groepje een begeleider.

Aansluiting onderwijs

Het programma sluit aan bij de thema’s vroeger en nu, arm en rijk, geschiedenis, wonen en borgen. De kerndoelen die aansluiten bij het bezoek zijn: 1, 2, 3, 37, 51, 52, 53, 56.

Lesmateriaal

De voorbereiding vindt plaats door middel van een bezoek van een medewerker van de Fraeylemaborg in de klas. Op de site www.fraeylemaborg.nl is een leuke tekenfilm over de geschiedenis van de borg te zien.

Kosten

Busvervoer: € 2,- per leerling/begeleider.
U ontvangt hiervoor een rekening van K&C.
Programmakosten: € 4,50 per leerling
U ontvangt hiervoor een rekening van de Fraeylemaborg.

Culturele Mobiliteit - Groningen - Fraeylemaborg

Fotograaf: Sijtze Veldema